Az európai uniós társfinanszírozású, az EU legtöbb tagállamában működő iskolagyümölcs- és iskolazöldség-program, valamint az iskolatej program (mely lehetőséget teremt az óvodák bevonására is) egyik legfőbb célkitűzése, hogy tartósan növelje a gyermekek táplálkozásában a zöldségek, gyümölcsök, tej és tejtermékek arányát, ösztönözve őket az egészséges étkezési szokások kialakítására és hosszú távú fenntartására, hozzájárulva ezzel a túlsúly és elhízás visszaszorításához.
Az iskolagyümölcs- és iskolazöldség-program megvalósulását a 15/2021. (III. 31.) AM rendelet, az iskolatej programot a 19/2021. (V. 5.) AM rendelet szabályozza. A programokban részt vevő intézményekben hetente több alkalommal kerül sor zöldségek, gyümölcsök, illetve tej, tejtermékek kiosztására.
A rendeletek a két program promóciós-, vagy kísérőintézkedéseire vonatkozóan is tartalmaznak előírásokat. Az iskolatej program esetén a szállítóra vonatkozó promóciós intézkedések egyik lehetséges változata a tej-, tejtermék, valamint az egészséges életmód ösztönzését szolgáló tájékoztató anyagok, oktatási segédanyagok biztosítása. Míg az iskolagyümölcs és -zöldségprogram esetén a kísérőintézkedés a kóstoltatás, melynek során a beszállító gyermekeknek készült ajándék munkafüzet kiosztását vállalhatja. A két rendelet értelmében az említett anyagok (tájékoztató anyagok, oktatási segédanyagok és munkafüzetek) tartalmának összhangban kell lennie az OGYÉI által, az egészséges táplálkozásra vonatkozóan közzétett ajánlásokkal.
Az OGYÉI 2022-ben olyan, a gyermekek számára szóló plakátokat, tájékoztató anyagokat is készített, melyek kifejezetten a gyümölcsök és zöldségek, valamint a tej és tejtermékek fogyasztásával kapcsolatos ismeretek terjesztését, továbbá ezen élelmiszerek fogyasztásának népszerűsítését célozzák.
A táplálkozási ajánlások a zöldségekben, gyümölcsökben, teljes értékű gabonafélékben gazdag, és emellett az alacsonyabb telített zsír-, szabad cukor- és sótartalmú étrend követését javasolják. Továbbá a legtöbb nemzetközi táplálkozási ajánlás, ahogy a magyarországi (OKOSTÁNYÉR®) is, nélkülözhetetlen elemének tekinti a tejet és tejtermékeket is. Ennek oka, hogy ezen élelmiszercsoport teljes értékű fehérjéket, számos vitamint (pl. B1-, B12-, D-vitamin), valamint olyan ásványi anyagokat (pl. kalcium, foszfor, magnézium) tartalmaz, melyek hozzájárulnak az egészséges csontozat és fogazat kialakulásához.
További információk a gyermekek egészséges táplálkozásáról:
Forrás: https://ogyei.gov.hu/iskolagyumolcs__es_iskolazoldseg_program_iskolatej_program/