logoDélegyházi Hunyadi János Általános Iskola

Pályázatok

Örömmel tölt el minket, hogy megoszthatjuk kedves látogatóinkkal éves munkánk részeként benyújtott pályázatainkat és elért eredményeinket.
A 2023/2024-es tanévben benyújtott és elnyert pályázataink:


Határtalanul

„A Határtalanul Program célja a magyar-magyar kapcsolatok építése, személyes kapcsolatok kialakítása, elmélyítése. [...] A program keretében magyarországi iskolák tanulói az állam támogatásával osztálykiránduláson vesznek részt a szomszédos országok magyarlakta területein, így személyes tapasztalásokat szereznek a külhoni magyarságról.” (Részlet a Határtalanul Program pályázati felhívásából a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. honlapjáról: https://bgazrt.hu/tamogatasok/hatartalanul/ )

  • pályázati azonosító: HAT-KP-1-2023/1-000756
  • pályázat címe: Délegyházi diákok kirándulása Erdélyben A Csoport
  • elnyert támogatás összege: 3 352 710 Ft
  • pályázati azonosító: HAT-KP-1-2023/1-000781
  • pályázat címe: Délegyházi diákok kirándulása Erdélyben B Csoport
  • elnyert támogatás összege: 3 352 710 Ft

A pályázat kiváló lehetőséget teremt diákjaink nemzettudatának, a nemzeti összetartozás érzésének kialakításához, elmélyítéséhez. Megismerhették az erdélyi magyarság életét, hétköznapjait. Az élményszerű tanulással tartósabbak lesznek az elsajátított ismereteik.

Hatalmas örömünkre programtervezetünket 100%-os támogatottsággal fogadta az alapítvány, így megkezdhettük a szervezést is. Pályázatonként 21 tanuló és két kísérő pedagógus vett részt az utazáson. Iskolánkban ez volt az első alkalom, hogy részt vehettünk a pályázaton diákjainkkal, és reméljük, a jövőben is sikeres pályázatokat nyújtunk majd be.

Az utazás előkészítéseként interaktív tananyagokkal megismerkedtünk Erdély történelmével, földrajzával, az ott élő magyarok helyzetével.

Pályázati programunk középpontjában belső Erdély nevezetességeinek megismerése állt. Diákjaink többek között Kolozsvár látványosságait, a Parajdi sóbányát, a Medve-tó környékét, Tamási Áron és Orbán Balázs síremlékét, Székelyudvarhely és Csíksomlyó nevezetességeit, a Gyilkos-tó és a Békás-szoros környékét, Petőfi kútját, Marosvásárhely városát ismerhették meg az ötnapos utazás során. Emellett egy egynapos program keretében ottani általános iskolával ismerkedtek meg, meglátogattak egy helyi termelőt, valamint egy történészt.

Az utazás után diákjaink prezentációt készítettek és a nemzeti összetartozás napjára témanapot szerveztek a megismert tájak jellegzetességei alapján. A diákok élménybeszámolóit az alábbi linkeken olvashatják.

Határtalanul - A 7.a osztály beszámolója

Határtalanul - A 7.b osztály beszámolója

Ezúton fejezzük ki köszönetünket tanulóink, pedagógusaink és az iskolavezetés nevében támogatónknak, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nek és fenntartónknak, a Szigetszentmiklósi Tankerületi Központnak, akik nélkül ez a projekt nem jöhetett volna létre.