logoDélegyházi Hunyadi János Általános Iskola

Névadónk

Hunyadi János (1407(?)-1456)

Hadvezér, törökök elleni téli hadjárat vezetője, az ország kormányzója és Mátyás királyunk édesapja.

A havasalföldi nemesi családból származó Hunyadi János tisztségei révén az ország haderejének jelentős részével rendelkezett, így a törökök elleni védekezés egyik vezetője lett. Eredményesen védte a rábízott országrészt és 1443-1444 telén megindította sikeres téli hadjáratát a törökök ellen. 1444 őszén Várnánál Hunyadi és az uralkodó, Ulászló seregei vereséget szenvedtek és a csatában a magyar sereg és az uralkodó is meghalt.

Az uralkodó halálát követően Hunyadi Jánost kormányzónak választották, mely címet 1446-1452 között töltötte be. A gyerekkirály V. László mellett szinte korlátlan hatalommal bírt az ország ügyeiben, így a törökök elleni harcban is.

Nevéhez fűződik a korszak egyik legnagyobb győzelme, az 1456-os nándorfehérvári diadal. Nándorfehérvár megvédése óriási jelentőségű, hiszen a vár török kézre kerülése védhetetlenné tette volna az egész országot. Ám a győzelem után nem sokkal Hunyadi János áldozatául esett a magyar seregben terjedő pestisjárványnak.

Halála után kiújuló hatalmi harcok következtében két fiát őrizetbe vették, majd Lászlót lefejeztették, Mátyást pedig fogságba került. Mátyás fogsága mindaddig tartott, míg Hunyadi János sógora Szilágyi Mihály elérte, hogy 1458-ban Hunyadi Mátyást királlyá koronázzák.