logoDélegyházi Hunyadi János Általános Iskola

Pályázatok

Örömmel tölt el minket, hogy megoszthatjuk kedves látogatóinkkal éves munkánk részeként benyújtott pályázatainkat és elért eredményeinket.
A 2018/2019-es tanévben benyújtott és elnyert pályázataink:


Dwa Bratanki

A Waczlaw Felczak Alapítvány Dwa Bratanki című pályázatának célja, hogy támogassa a már meglévő, valamint az újonnan létrejövő magyar-lengyel testvérvárosi és testvériskolai kapcsolatokat. [...] A pályázati kiírás keretében a magyarországi önkormányzatok, valamint az alap- és középfokú oktatási intézmények testvérvárosi és testvériskolai programjai támogathatók. Ennek keretében például testvérvárosi, testvériskolai kirándulások valósíthatóak meg Magyarországról Lengyelországba és fordított módon egyaránt. [...]" (Részlet a WFA pályázati felhívásából)

Elnyert támogatás összege: 2.272.990 Ft

Pályázati programunk középpontjában a "Gimnazjum Nr 2 Z Oddzialami Intergracyjnymi W Jasle" nevű lengyel iskola állt, akik az előző években szintén részt vettek az ERASMUS E.L.I.O.T. projektben. Az ottani kollégák készséggel és boldogan fogadták kezdeményezésünket egy testvériskolai szerződés megkötésére és diákjaink, pedagógusaink fogadására.

Hatalmas meglepetésünkre és nagy örömünkre programtervezetünket 100%-os támogatottsággal fogadta az alapítvány, így megkezdhettük a szervezést is. 25 tanulónkat, akik a 6-7-8. évfolyamon jelentkeztek az utazásra, a hetek alatt megismertettük a lengyelek és magyarok történelmi múltra tekintő kapcsolatával. Eközben előkészültünk utazási szerződésünkkel, szállásfoglalásunkkal, a testvériskolai szerződéssel, ajándékainkkal is.

2019. február 7-én végül elérkezett a nagy nap: reggel útra keltek diákjaink és kísérő pedagógusaink. Félévzáró értekezletünk kellős közepén érkezett a hír, hogy sikeresen átlépték a lengyel határt, és szerencsére az utazás a továbbiakban is zökkenőmentesen zajlott.

Aznap este a gyerekeket egy rendkívül érdekes előadás várta a téli csillagképekről, valamint az obszervatórium eszközeit is kipróbálhatták Jasłóban. Másnap reggel látogattak el testvériskolánkba, ahol a lengyel tanulók nagyszabású műsorral örvendeztették meg őket. Természetesen Hunyadiákjaink is készültek: a gyerekek népdalokat énekeltek (hatodikos leányaink párosan, hetedikes diákunk pedig szólóban citerakísérettel), artistamutatványokkal, ritmikus sportgimnasztika bemutatóval köszöntötték vendéglátóikat.

Ünnepélyes keretek között az iskola igazgatónője aláírta testvériskolai szerződésünket, majd kollégáink átadták ajándékcsomagunkat, mely igazi hungarikumokat tartalmazott. Ezután kezdődött tanulóink számára a közös játék lengyel társaikkal: asszociációs feladatokkal és twister társasjátékkal múlatták az időt. A lengyel tanulók közvetlensége, kedvessége áthidalt minden gátlást a gyerekekben, és örömmel hallottuk, hogy a kommunikáció is könnyedén ment.

Krosnóban az üveggyárban hasznos ismeretekre tehettek szert, maguk is megmunkálókká válhattak. A településen található régi "magyar úton" is sétáltak, mely jelentős állomása volt a tokaji bor lengyel földre áramlásának. A kornói múzeum udvarán látható is a tokajit szállító hagyományos szekér. A régi "Magyar utca" (ma Sienkiewicza utca) elején állt a Magyar kapu, a 12. számú ház falán emléktábla van a helyén, amit Sólyom László és Lech Kaczynski avattak fel 2009-ben - diákjaink szerettek volna szalagot kötni a táblára, de sajnos ez nem volt lehetséges, így készítettek néhány fotót, melyen megörökítették látogatásukat a táblánál.

Krakkói látogatásuk alkalmával a várat, az óvárost és környékét, a csodálatos vidéket láthatták a tanulók, számos csoportfotót és képet készítettek a városról, melynek főterén még ajándékokat is vásárolhattak szeretteiknek.

Az utazásról szóló élményvetítést az alábbi linkre kattintva tekinthetik meg:

Dwa Bratanki - Délegyházi Hunyadi János Általános Iskola

Ezúton fejezzük ki köszönetünket támogatónknak, a Waczlaw Felczak Alapítványnak és fenntartónknak, a Szigetszentmiklósi Tankerületi Központnak, akik nélkül ez a projekt nem jöhetett volna létre. Tanulóink és pedagógusaink, illetve vezetőségünk nevében köszönjük lengyel partnereinknek a közreműködést - reméljük, hogy egy hosszú távú és gyümölcsöző kapcsolat alapjait fektethettük le utazásunkkal.